6x Anders op wintersport

De pittige winterlucht in je longen, de kou die op je wangen prikt, actief zijn in een landschap verpakt in een witte laag sneeuw: wintersport is één van mijn favoriete vakanties. Maar wist je dat je méér kunt doen dan skiën en langlaufen? Zeker als je op wintersport gaat naar Finland, Noorwegen of Zweden. Zes alternatieve winteractiviteiten.

Huskysafari
Die fotogenieke koppies, de drive van de honden om te rennen, de romantiek én de harde werkelijkheid: een huskysafari is gaaf, onwerkelijk mooi en soms ook gewoon hard werken – als je de kans krijgt om een hondenslee te mennen, merk je wat ik bedoel. Je voelt je al snel één met de natuur als je samen met je honden door het sprookjesachtige landschap flitst.
Je kunt een huskysafari doen in Finland, Noorwegen en Zweden.

IJsvissen
Het lijkt een scene uit een survivalhandboek: je maakt een tocht door een Arctisch landschap, stuit op een meer, haalt je ijsboor tevoorschijn en maakt een gat in het ijs, net groot genoeg om een flinke vis omhoog te hengelen. Heb je eenmaal beet, dan duurt het niet lang voordat hij op het dichtstbijzijnde houtvuur kan worden gegrild. Verser kan bijna niet.
Wil je ijsvissen? Dat kan onder meer in Finland en Noorwegen.

Op zoek naar het Noorderlicht
Ooit eens met eigen ogen het Noorderlicht zien, is een droom van veel mensen. Ga je op wintersport boven de Poolcirkel in Scandinavië, dan is de kans zeker aanwezig dat je dit natuurfenomeen ziet. Overdag kun je lekker langlaufen, skiën of één van de alternatieve winteractiviteiten doen en ’s avonds ga je op zoek naar het Noorderlicht. Er zijn zelfs speciale Noorderlichtreizen én apps die je kunnen waarschuwen als er verhoogde activiteit is.
Het Noorderlicht spotten kan onder meer in Noorwegen, Zweden en Finland. Buro Scanbrit heeft  een speciale Aurora Borealis-reis naar Noorwegen en Zweden.

Rendiersledetocht
Niet alleen de Kerstman laat zijn slee door een roedel rendieren voorttrekken, ook de Sami, de originele bewoners van Lapland staan er bekend om. Je kunt dit zelf ook ervaren: terwijl je lekker warm onder een wollen deken zit, bekijk je vanuit de rendierslee de winterse omgeving. Leuk is ook dat de Sami vertellen over hun (deels) nomadische leven met de rendieren en over het verschil tussen vroeger en nu.
Een rendiersafari kun je bijvoorbeeld in Finland meemaken.

Met een ijsbeker op pad
Ik heb het nog nooit gedaan, maar het moet een bijzondere ervaring zijn, met een ijsbreker op pad door de Botnische Golf. Ik kan me zo voorstellen dat het ijs kraakt en loeit, terwijl het schip zijn weg baant door het pakijs. Wil je thuis nóg meer te vertellen hebben? Dan kun je overboord stappen en tussen de ijsschotsen dobberen (wel even het speciale thermische pak aantrekken dat je in leven houdt tijdens deze expeditie). Met soep en brood aan boord van de ijsbreker kom je daarna weer op temperatuur.
In Finland kun je aan boord van de ijsbreker Sampo.

Sneeuwscooteren of sneeuwschoenwandelen
Het zijn bijna twee tegengestelde activiteiten: het één snel, spectaculair en met een hoog James Bond-gehalte. Het andere meer zen en back to nature. Kies je voor sneeuwscooteren of sneeuwschoenwandelen? Tijdens een sneeuwscootertocht leer je met de scooter om te gaan, bochten te maken en je snelheid onder controle te houden in de sneeuw. Misschien een prima idee om de dag erna dan een sneeuwschoenwandeltocht te maken, om juist de stilte en de natuur op te zoeken. De speciale schoenen (die over je wandelschoenen gaan), zorgen ervoor dat je niet wegzakt.
In Zweden, Finland én Noorwegen kun je sneeuwscooteren en sneeuwschoenwandelen.


Leave A Comment