Overwinteren in Groot-Brittannië

In de winter naar Groot-Brittannië? Ja, juist! De winter is er super knus. Doe een uitgebreide high tea in Londen, ga whisky proeven in Schotland of maak een wandeling over de kliffen in Wales of Cornwall om daarna op te warmen bij de open haard. Bonus: Groot-Brittannië is vanaf begin november al in kerstsfeer. Onze vijf tips.

Glengoyne Distilleerderij in Schotland

Whisky proeven in Distilleerderij Glengoyne

Tip 1: Ga whisky proeven in Schotland
Zelfs als je niet van whisky houdt is het leuk: een whisky trail door Schotland. Hier proeven, daar een rondleiding doen, genieten van de Schotse sfeer en meteen iets opsteken van het eeuwenoude proces en de tradities rondom het nationale lievelingsdrankje. Distilleerderij Glengoyne ligt in Dumgoyne, niet ver van Glasgow. Al sinds 1833 wordt hier whisky gemaakt en het bijzondere is: je bent hier precies op een scheiding tussen de Schotse high- en lowlands. Prachtig natuurlijk om beide te zien, maar voor Glengoyne heeft deze locatie een extra voordeel: de unieke smaak die ontstaat doordat de distilleerketels in de highlands staan, terwijl de vaten waarin de whisky rijpt in de lowlands liggen.

cream tea Simon Thomas

Heerlijk! Een afternoon tea. Photo credit: Simon Thomas

Tip 2: Geniet van een uitgebreide Afternoon Tea
Vriendinnen, moeders en dochters of stelletjes: in de maanden richting de feestdagen zie je ze al high tea-end in prestigieuze hotels en ambachtelijke lunchrooms. Dit is dé tijd om bij te praten tijdens een lange high tea. De Britten geven overigens liever de voorkeur aan de term afternoon tea en het is een maaltijd van sandwiches, scones met clotted cream en taartjes of koekjes (je eet van hartig naar zoet). Soms gaan er nog quiche en andere hartige hapjes aan de sandwiches vooraf. Traditioneel werd afternoon tea om vier uur ’s middags geserveerd, nu kun je vaak al vanaf 10 uur ’s ochtends terecht, bij wijze van brunch of lunch. Onnodig te zeggen, maar toch: de wintermaanden zijn populair, dus reserveer vooruit.

Winterwonderland Londen Hyde Park. Photo credit: Garry Knight

Winterwonderland Londen, Hyde Park. Photo credit: Garry Knight

Tip 3: Duik in de kerstsfeer
‘The Most Wonderful Time of the Year’ start bij de Britten al begin november – en soms zelfs nog eerder. Vinden wij dat in Nederland te snel (eerst moet Sinterklaas natuurlijk het land uit zijn!), in Groot-Brittannië kan het feestgedruis niet vroeg genoeg losbarsten. Het begint met de kerstafdelingen in de grote warenhuizen, dan de kerstetalages (waarbij de decorateurs helemaal losgaan) en met lichtjes getooide winkelstraten, waarna knotsen van kerstbomen opduiken op strategische plekken in de meeste steden. Als dan ook nog de kerstmarkten starten, is Groot-Brittannië officieel een kerstsprookje. Een paar van de leukste: Winterwonderland in het Londense Hyde Park (een winters pretpark met shows en attracties), de Christmas Market in Bath, rondom de Romeinse baden en de abdijkerk (met producten van lokale ambachtslieden, boeren en producenten), de Schotse kerstmarkt in Edinburgh (veel Schotse producten) en de traditionele kerstmarkt in Canterbury, waar je mulled wine (glühwein) drinkt en handgemaakte cadeautjes scoort.

 

Pint in een Engelse pub
Pint in een Engelse pub

Tip 4: Zoek het authentieke ‘platteland’ op
Plat is het landschap buiten de steden in Groot-Brittannië vaak niet, wel authentiek. Prachtige natuur en landschappen vind je bijvoorbeeld in het Lake District, het Peak District, de Cotswolds, Schotland, Wales en Cornwall. Maak een roadtrip langs country hotels, statige kastelen en historische pubs. Dompel je helemaal onder in de Britse sfeer door overdag de elementen te trotseren (neem hiking boots of laarzen en een goede regenjas mee) en sluit de dag af met een afternoon tea (zie tip 3) in een landhuis, een pint bier in een gezellige pub of met een goed boek bij de open haard in je sfeervolle hotel. 

Tip 5: Ga nu
De Britse pond stond zelden zo gunstig ten opzichte van onze euro. Altijd al naar Groot-Brittannië willen gaan, maar hield de wisselkoers die wens tegen? Dan is nu het moment!